Pufuckert - Kertépítés, térburkolás, öntözőrendszerek, fakivágás, tűzrakók | www.pufuckert.hu
 • Kavicsos, háncsos kert...

 • Keri téglás csap...

 • Gyepszőnyeg és téglalépcső...

 • Harmonikus térkő és gyepszőnyeg a kertben...

 • Hangulatos kerti tó...

 • Veretes kemence...

 • Egy nem átlagos szalonnasütő...

 • Bontott téglából épült út gyepszőnyeggel...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8


Egyedi stílusú alföldi kemence építése.

Kemence és pergola építése, térkövezéssel mellette kertrendezéssel.

A sziklakertek legoptimálisabb kialakításai:

Sokszor elgondolkodunk meglévő vagy éppen építendő kertünkbe, kell e sziklakert, vagy sem?


Néhányan úgy gondolják, hogy egy szép sziklakert megépítése gyerekjáték, pedig ha nem figyelünk oda bizony nagyon mellé lehet fogni!


Alapvető hiba (sajnos még szakemberek körében is) a sziklakert teljes kőhalomként való értelmezése egy sík terület közepén, pár beültetett, oda nem illő növénnyel.


Hogy ezt a giccses, kertünkbe nem illő képet kellő időben elűzzük, pár jótanácsot szeretnénk adni:


-Keressük meg kertünk területén azt a részt ahol a leendő kertecske a legjobban érvényesül.A   sziklakert soha ne egy nagy füves terület közepére vagy egy sík terület központi helyére kerüljön! Előnyben részesülhetnek (még sík területen is) a kis sarkok,beugrók, terasz melletti kihasználatlan területek, apróbb rézsűk, nagyobb támfalak melletti területek.


-Az építendő sziklakertünk helyét feltétlenül modellezzük le (az építendő helyszínen mérőszalaggal mérjünk átmérőket, magasságot) és tervezzük be, hogy kb. mennyi földet kívánunk az alap kialakításához lerakni.


-A sziklakertbe kerülő kövek lehetőleg fagyállóak legyenek, mediterrán, lyukacsos szerkezetű, réteges-palás kövek beszerzését mellőzzük.


-A termőföld behordása után a kövek kiosztása a legfontosabb tényező, ugyanis egy rossz kőkiosztású sziklakertet még a jó növénybeültetéssel is nehéz helyrehozni. Rossz irányvonal az, ha sziklakert nagy részét egymásra hajigált kövek alkotják. Jó szemlélet,ha inkább kő szigeteket alakítunk ki és ezekhez illesztjük a megfelelő növényeket. 


-Utolsó, egyben a legfontosabb kérdés a növények beszerzése és kiültetése.Nagyon fontos, hogy a sziklakert nagy részét a kis és közepes nagyságúra növő sedum félék, sziklakerti virágzó növények tegyék ki. Sziklakertünkbe ültethetünk középmagasra növő örökzöld, nyírható növényeket is . Irányvonal a beültetés folyamán az, hogy a növényeket ne egyenként, hanem kis csoportokba, de nem bezsúfolva ültetjük. A megépült sziklakertet díszíthetjük esetleg kis zuhataggal, aljában parányi csobogóval, madáritatóval.


Pár fontos tanács a végére:


-A termőföld beszerzése során fontos tényező, hogy jó vízáteresztésű, nem kötött, nem agyagos talaj kell a sziklakert alapját képező halomnak.


-Tévhit az, hogy minimális vízellátás is elég a kövirózsa és varjúháj féléknek. Így tervezés során (legyen automata vagy kézi öntözés) figyelembe kell vennünk sziklakertünk jó vízellátásának lehetőségeit! Csak ez a garanciája a továbbiakban, hogy sziklakertünk szép képet mutasson.


-Soha ne szórjunk fenyőkérget a sziklakertünk felületére. Az elején valóban jól mutat, de az első öntözés, vagy egy komoly zápor után sziklakertünk aljában találjuk az összes mulcsot. Ha feltétlenül ragaszkodunk a szabadon maradt felületek takarásához, használjunk közepes nagyságú mosottkavicsot, bár nagyobb rézsű kialakításokhoz ez sem  ajánlott.


Ezen tanácsok betartásával évekig gyönyörű sziklakertünk lehet magunk és szeretteink nagy örömére.

Tűzrakók és közvetlen környezetük megfelelő kialakítása.

 

Sokan kérdezik tőlünk, hogy milyen szempontok szerint kell a tűzrakó méretét és helyét megválasztani.


Természetesen erre nincs megfelelő képlet mert helyszínenként változik, és a megrendelő igénye és anyagi háttere is bizonyos határokat szabhat.Az alábbiakban leírt pár tanács szabhat valamiféle irányvonalat.

Első lépésként fontos a helyszín megfelelő megválasztása, kérdés, hogy már meglévő, kiépített kertbe kerül e a fűtőmű vagy egy teljesen új kiépítésre váró kert ad otthont a tűzrakónknak.

Újonnan épült kert esetében könnyebb a dolgunk, hisz a növényi beültetések  a tér kialakításának és a tűzrakó által nyújtott esztétikai élmény kombinációjának harmonizációja fogja eldönteni, hogy az a kert szép lesz, vagy csak egy ízléstelenül összerendezett zöldfelület. 


A már meglévő kertünk esetében mindig célszerű több lehetőséget felvetni, azt modellezni és alapos átgondolás után a meglévő növények és kiépített burkolatok közé a lehető legjobb helyre beépíteni.


Következő lépésként el kell döntenünk, hogy milyen funkciókat kell kielégítenie a fűtő és tűzrakó művünknek. Legyen e tálaló funkció, akarunk e grillezni, elég csak a szalonnasütő funkció, vagy talán finom kenyeret is szeretnénk sütni.


Építés során nagyon fontos a megfelelő szigetelt alap építése is, hiszen egy kisebb kemence esetében is nagyon fontos, hogy későbbiekben a fűtőmű ne roskadjon meg.


Nagyon fontos az építmény vízvédelme is (eső, hó, pára). Mivel a tűztér samott-elemeit agyagos ragasztóanyaggal építjük (a jó hőálló tényezők miatt) fontos a védett, tetővel ellátott terület. Míg szalonnasütők esetében elég a téli takarás (mivel kevés az agyagos felület és speciális bevonóréteggel látjuk el a tűzteret) , addig egy kemence vagy tűzrakó komplexumok esetében feltétlenül szükséges a tető építése!


Utolsó lépésként (főként a nagyobb tűzrakók esetében) fontos dolog lehet a tűzrakó mikrokörnyezetének (milyen térburkolat, növény,pad vagy egyéb díszítőelem kerüljön mellé) megtervezése.


Ezen dolgok szem előtt tartásával egy kitűnően élhető kertet, nyugalmat jelentő kis birodalmat alakíthatunk ki magunk, s szeretteink számára. Ne feledjük saját testi és lelki harmóniánk kihatással van szűkebb s áttételesen tágabb környezetünkre is! 

                                                                                         

                                 Szegedi Veronika

                         dísznövénykertész és kertépítő