Kertépítés egyszerűen?

Milyen kertet szeretnél? Egy olyat, amiben látszólag rend uralkodik vagy egy olyat, ami ténylegesen alá van rendelve egy a természeti egység szisztematikájának? Magyarán, tudod, mit hova és miért ültetünk. Ebben lehet segítségedre ez a cikk.

Nem azt fogod megtudni, hogy a te kertedben pontosan hogyan járj el, hanem hogy alapjáraton mikre szokás odafigyelni, ha egy kert kialakításán dolgozunk. Kiindulásnál az aspektusokat két csoportra osztjuk: biológiai működés és esztétikum. Válassz, melyikkel kezdjük? Nem tudsz választani, szóval a biológiai működést vesszük elő.

Lentről-felfelé

Lentről felfelé haladva felmerül a kérdés, hogy mit tud adni a talaj? Vizet, tápanyagot, követ. Sok követ. Ebből kiindulva fontos számunkra a növényválasztásnál az optimális tápanyag, pH-érték és talajminőség. Most ott tartunk, hogy tudjuk, hogy a növény gyökere mibe kapaszkodik, honnan veszi magához azokat a tápanyagokat, amikre szüksége van.

A Napra lehet nézni, és kell is!

Ismernünk kell ezen felül, hogy az adott kertszegmensnek milyen a víz és fényellátottsága, mert míg egyes növényeket, lásd például korallberkenye vagy babér, csak leteszel egy pontra és szinte gondozásmentesen elvan, addig egyesek különösen érzékenyek ezekre. Nem elhanyagolható szempont, hogy az adott növény hogyan nő. Azon kívül, hogy szépen, persze. Horizontálisan vagy vertikálisan terjed és milyen mértékben? Nem ültethetsz egymás mellé fél méteres távolság két Leylandii-t, mert megnőnek. Nagyon. Vagyis ültethetsz, de a későbbiekben csak gond lesz vele.

Spórolj, ha teheted, de okosan!

A növényválasztásnál szem előtt kell tartani, hogy a kiválasztott növény mennyire igényli a gondozást, egyes gyümölcsfák például kifejezetten szeretik, ha mélyen a pénztárcába nyúlva tápoldatba, permetszerbe öljük a vagyonunkat. Emellett a megfelelő metszés sem elhanyagolható szempont. A fennmaradó esetekben még az öntözés szokott egy kritikus és időigényes pont lenni, amire az öntöző rendszer kínál fel megoldást.

Nem fogod látni a fától az erdőt…

Egy ember esetében azzal példáloznak, hogy egészséges lélek, egészséges testet eredményez. Nos már tudjuk egy növénynek mi kell ahhoz, hogy belülről rendben legyen. Márpedig, ha kijön a matek külsőleg is kifogásolhatatlan élményt fog nyújtani, de ennek is megvannak a maga buktatói. Mik is ezek:

Virágzik, nem virágzik. Örökzöld vagy lombhullató, egynyári vagy kétnyári. Mekkorára nő, hol nem lesz túl sok, hol nem fog túl sokat takarni. A harmóniára törekedve ezek már csupán az esztétikumot merítik ki, de legyen szép, ha van rá mód.

Ki nem maradhat…

Ami még kimaradt: kutya, macska, gyerek. Előbbi kettőnél nem tapasztaltuk, hogy bármit is megettek volna, utóbbinál már fokozottan kell ügyelni a mérgező növényekre, vagy azoknak mellőzésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük